Сатоші Накамото: таємниця, яку скоро буде розкрито

Сатоші Накамото: таємниця, яку скоро буде розкрито

Найбільша загадка у світі криптовалют - це особистість Сатоші Накамото, сумнозвісного, анонімного творця Біткоіна (BTC). Однак, згідно з майбутнім документальним фільмом від HBO, ця головоломка незабаром буде вирішена.

Як повідомляє Politico, новий документальний фільм, який незабаром вийде на екрани, стверджує, що розкрив таємницю справжньої особистості Накамото, і перспектива цього викриття вже сколихнула криптовалютна спільнота.

Номінант на премію "Еммі" режисер Каллен Хобак, який отримав визнання критиків за свій серіал "Q: У центрі шторму", який викрив авторів теорії змови QAnon, стоїть за новим фільмом, який вийде наступного тижня у США.

Історія Сатоші Накамото добре відома у світі криптовалют. Після публікації 31 жовтня 2008 року технічного документа з Біткоїна, анонімний творець Біткоїна запустив свою розробку в 2009 році на тлі світової фінансової кризи 2008 року, яка потряс світові фінансові ринки.

Після того, як мережа була запущена та змогла функціонувати самостійно завдяки децентралізованій групі майнерів, Сатоші зник у 2010 році і з того часу більше не з'являвся на публіці.

Останнє публічне повідомлення від Накамото стосувалося сайту-інформатора WikiLeaks.

"WikiLeaks потривожив осине гніздо, і рій рухається до нас... Я прошу WikiLeaks не намагатися використовувати Біткоїн", - йшлося в повідомленні. «Біткоїн – це маленька бета-спільнота на ранньому етапі розвитку. Ви не отримаєте більше, ніж дрібниця, а той інтерес, який це викличе може знищити нас на цій стадії».

Накамото створив Біткоїн як стійку до цензури однорангову валюту, яка контролюється ні урядом, ні Центральним банком. Для цього використовувалася технологія розподіленого реєстру, і за минулі роки мережа Біткоіна перетворилася на глобальну спільноту майнерів, яка підтримує роботу мережі без централізованого контролю.

Сьогодні Біткоїн - це клас активів із капіталізацією в трильйон доларів і зростаючою спільнотою прихильників, серед яких генеральний директор Tesla та SpaceX Ілон Маск, засновник MicroStrategy Майкл Сейлор та мільярдер Марк Кьюбан.

З цих причин особистість Сатоші Накамото залишається популярною темою для обговорень, як з позитивними, так і з негативними наслідками для людини (або групи людей) за цим псевдонімом.

З негативного боку, вони можуть зіткнутися зі звинуваченнями у співучасті у злочинах, скоєних з використанням Біткоіна, аналогічно звинуваченням, висунутим Росу Ульбріхту за його роль у створенні сумнозвісного чорного ринку Silk Road.

З позитивного боку, Накамото входить до найбагатших людей у світі, оскільки цей анонімний розробник контролює близько 1,1 мільйона BTC, що за поточними оцінками коштує приблизно 66 $ млрд. Однак досі невідомо, чи мають вони доступ до криптографічних ключів, керуючим цим станом, оскільки запаси Біткоінов Накамото не чіпали більше десяти років.

У цікавому повороті подій кілька «гаманців епохи Сатоші» нещодавно знову активізувалися після того, як були неактивними з 2009 року, перевівши близько 250 BTC. Хоча вони не пов'язані безпосередньо з Сатоші Накамото, очевидно, що вони належать раннім учасникам, і деякі вважають це цікавим, враховуючи, що вони «ожили» перед виходом документального фільму від HBO.

За останні роки кілька детективів висунули докладні аргументи, які нібито розкривають справжню особу Сатоші Накамото, зокрема журналістку Лію МакГрат Гудман, яка в 2014 році назвала підозрюваним американця японського походження Доріана Накамото. Однак він згодом заперечував ці звинувачення, стверджуючи, що його ім'я - лише збіг.

Пригоди австралійського криптографа Крейга Райта, який стверджує, що він і є Сатоші, добре задокументовані, але більшість у суспільстві багато років стверджують, що Райт не міг бути творцем під псевдонімом. У березні цього року британський суддя підтримав думку спільноти, ухваливши рішення, що Райт не є Сатоші Накамото, і наклав на нього значні штрафи за підробку доказів та неправдиві свідчення під присягою.

Декілька популярних теорій про справжню особистість Сатоші продовжують циркулювати в криптовалютному співтоваристві. Серед головних підозрюваних - покійний програміст Хел Фінні, інженер-технік Доріан Накамото, вчений комп'ютерник Нік Сабо, анонімний канадський кіберпанк Джеймс А. Дональд, американський криптограф Лен Сассаман і винахідник Hashcash Адам Бек.

У відповідь на анонс документального фільму від HBO Адам Бек поспішив заявити: «Це не я», намагаючись випередити чутки, що наростають.

Гравці на децентралізованій платформі ставок Polymarket схиляються до того, що HBO назве Лен Сассамана Сатоші, випереджаючи Хела Фінні, 51% стверджують, що Сассаман є творцем.

Поки що це лише гра під час очікування виходу фільму, і все інше – лише припущення. Багато хто в спільноті заявив, що воліють зберегти анонімність Сатоші Накамото, оскільки вони заслуговують на своє право на особисте життя.

І незважаючи на докази, які може подати документальний фільм, віддані прихильники Біткоіна твердо заявляють, що без доказу у вигляді переказу коштів із відомого гаманця Сатоші будь-які твердження чи заяви про те, що хтось є Сатоші, слід сприймати з часткою скептицизму.

40
RSS
Нет комментариев. Ваш будет первым!
Загрузка...