Золото на паузе после 6-дневного роста: что ждать дальше?

Золото на паузе после 6-дневного роста: что ждать дальше?

Після досягнення рекордних максимумів за останні шість днів ринок золота призупинив зростання через технічний тиск продажів перед вихідними. Інвестори не повинні унеможливлювати корекцію цін.

Сильний купівельний імпульс на короткий час підняв ціни на золото вище 2700 $ за унцію у четвер. Однак деякі аналітики висловлюють стурбованість, що ралі на ринку жовтого дорогоцінного металу може бути надмірним. Ф'ючерси на золото з постачанням у грудні торгувалися по 2669 $ за унцію, що на 1% нижче за день, але майже на 1% вище порівняно з минулою п'ятницею.

«Після серії нових рекордних максимумів, спричинених несподіваним зниженням відсоткової ставки у США, ціни починають стабілізуватися. З'являються ознаки втоми покупців, що порушує питання про можливу консолідацію чи корекцію, яка давно назріла. За моїми оцінками, ціна може знизитися на 4-6%, не порушивши загального висхідного тренду», — зазначив Оле Хансен, голова стратегії із сировинних товарів у Saxo Bank.

Хансен також додав, що рівень підтримки знаходиться на позначці 2670 $ за унцію, а якщо він буде пробити, наступна важлива точка — 2547 $. У гіршому випадку золото може впасти до рівня підтримки 2500 $.

Алекс Купцикевич, старший аналітик FxPro, також вважає, що золото втрачає потенціал зростання, що підвищує ризик корекції.

«Технічно золото вже перевищило рівень 161,8% дворічного ралі із серпня 2018 року – типова модель розширення на основі рівнів Фібоначчі. Коли ціна досягає таких історичних максимумів, складніше знайти нові цілі для зростання», — пояснив він.

Купцикевич додав, що майбутні дані щодо зайнятості можуть створити ризики для золота. «Сильне ралі золота за останні три тижні – це найнебезпечніша частина тренду для короткострокових продавців, які торгують без надійних сигналів. Таким сигналом може стати закриття тижня в мінусі, і ми можемо отримати його вже наступної п'ятниці, коли будуть опубліковані дані щодо ринку праці США», — сказав він.

Тим не менш, деякі аналітики вважають, що золото ще має імпульс. Барт Мелек, голова стратегії із сировинних товарів у банку TD Securities, очікує, що ціна на золото знову підніметься вище 2700$, що відповідає його прогнозу на кінець 2024 року. Минулого тижня TDS закрив свою короткострокову позицію зі збитками понад 4%, оскільки банк готувався до розчарування ринку після засідання ФРС.

Після зниження ставки на 50 базисних пунктів та натяку на можливе падіння ставки до 3% до 2026 року, Мелек вважає, що ФРС явно переходить до пом'якшення грошово-кредитної політики, що створює сприятливу ситуацію для золота.

Він також додав, що золото залишається у вигідній позиції на тлі зниження відсоткових ставок Федеральною резервною системою для підтримки ринку праці, що послаблюється, незважаючи на високу інфляцію, що зберігається.

У п'ятницю індекс споживчих витрат (PCE) у США, що виключає волатильні продукти харчування та енергоресурси, показав зростання споживчих цін на 2,7% за останні 12 місяців порівняно з 2,6% у липні.

Проте базова інфляція зросла лише на 2,2% через зниження цін на енергоносії. Економісти відзначають, що стійко висока базова інфляція свідчить про те, що інфляція починає проникати у ширші верстви економіки.

«Федеральна резервна система явно зосереджена на другій частині свого подвійного мандата — повної зайнятості, і це створює ідеальні умови для зростання золота», — сказав Мелек. "Є ризики, що інфляція залишиться високою, і на тлі зниження номінальних ставок реальні ставки знижуються ще швидше".

Джеймс Стенлі, старший стратег Forex.com також вважає, що золото може продовжити зростання. «Золото перекуплено на місячному, тижневому та денному графіках, але це не має значення, оскільки воно може продовжити зростання у зону перекупленості», — зазначив він.

Однак, незважаючи на очікування зростання, Стенлі не рекомендує «гнатися за ринком». Натомість він пропонує інвесторам розглядати купівлю золота на відкатах. Він бачить початкові рівні підтримки на відмітках 2650 $, потім 2635 $ і 2600 $.

Незважаючи на можливу короткострокову волатильність, Стенлі зазначив, що заходи щодо пом'якшення з боку Центральних банків, включаючи зниження ставки ФРС на 50 базисних пунктів та значні стимули від Китаю, підтримують «бичачий тренд» на ринку золота.

Стенлі наголосив, що золото залишається єдиним захистом від глобальної девальвації валют на тлі того, як Центральні банки по всьому світу починають знижувати ставки.

«Дві найбільші економіки світу активно стимулюють зростання через фондові ринки. Якщо ринки акцій зростуть, споживачі почуватимуться впевненіше та більше витрачатимуть. Золото відображає ухвалення цієї глобальної тенденції пом'якшення, і є дуже мало причин, через які цей тренд може розвернутися», — пояснив він.

Оригінал статті

17:15
20
RSS
Нет комментариев. Ваш будет первым!
Загрузка...