Для чего Саудовская Аравия тайно скупает золото

Для чего Саудовская Аравия тайно скупает золото

Центробанки продовжують залишатися ключовим фактором, що сприятиме безпрецедентному зростанню цін на золото цього року, з кожним місяць встановлюючи нові рекорди. Однак залишається важливим питанням: хто скуповує все це золото?

Хоча значну частину покупок золота офіційно заявлено до Міжнародного валютного фонду, значна частка залишається незадекларованою. В другому кварталі Всесвітня рада із золота (WGC) повідомила, що 67% передбачуваних покупок Центральних банків не було зарегистрировано. За перше півріччя поточного 2024 року Центробанки придбали рекордні 483 тонни жовтого дорогоцінного металу.

На думку одного з аналітиків, Саудівська Аравія може бути одним із великих покупців незадекларованого золота.

У своєму недавньому звіті Ян Ньївенхейс, аналітик з дорогоцінних металів у Money Metals, припустив, що Саудівська Аравія нагромадила близько 160 тонн золота з 2022 року.

Він зазначив, що традиційно імпорт золота до Саудівської Аравії був чутливим до найвищих цін. Під час попередніх цінових ралі країна різко скорочувала імпорт золота чи навіть збільшувала його експорт. Проте з 2022 року імпорт золота до Саудівської Аравії стабільно зростає.

«Відколи Захід заблокував доларові активи Росії у лютому 2022 року, країни, які перебувають у дипломатичному конфлікті із Заходом, все частіше обмінюють свої долари на фізичне золото. Саудівська Аравія — остання країна після Китаю та Таїланду, за статистикою зовнішньої торгівлі якої видно, що вона змістила акцент із чутливості до ціни на роль фактора, що визначає ціну», — сказав він.

Аналітик також зазначив, що імпорт золота Саудівською Аравією відповідає зростаючим оцінкам Всесвітньої заради золота про незадекларовані покупки дорогоцінного металу.

У інтерв'ю Kitco News Ньївенхейс сказав, що не дивно, що Саудівська Аравія мовчить про свої золоті резерви, оскільки вона, як і раніше, є союзником США. У результаті країна не хоче надто сильно підвищувати ціни на золото, щоб у майбутньому «отримати більше металу за свої гроші» за подальші покупки.

Багато аналітиків зазначали, що коли Китай розпочав свою 18-місячну скупку золота в листопаді 2021 року, китайське уряду дало сигнал США і західним країнам про те, що у американського долара з'явився конкурент як у світовій резервній валюті.

Політичні аналітики наголошують, що після того, як США використовували долар як санкційний інструмент проти Росії через військові дії в Україні, стався розкол між союзниками та противниками. Саудівська Аравія опинилася на межі цього розколу.

У 1970-х роках Саудівська Аравія допомогла встановити «нафтодолар», яким усі покупки нафти здійснювалися у доларах США. Відтоді, як зазначив Ньївенхейс, між США та Саудівською Аравією існує військова співпраця.

Однак останніми роками цей зв'язок із Заходом послабшав, коли Саудівська Аравія стала членом торгового блоку БРІКС (Бразилія, Росія, Індія, Китай та Південна Африка).

"У Саудівської Аравії та США дуже довгострокові, скажімо так, дипломатичні відносини", - сказав експерт. «Тому Саудівській Аравії важко розірвати ці відносини одразу. Це буде поступовий процес. Вони, як і раніше, вкладають значні кошти у казначейські облігації США, але також почали купувати золото».

Що стосується того, як відбувається таємна купівля золота, за словами Ньівенхейса, країна працює з банками, що спеціалізуються на золоті, для здійснення цих покупок.

«Центральні банки часто купують золото у Швейцарії та Лондоні, а „золоті банки“ упаковують та відправляють його туди, куди вкажуть Центральні банки. Таким чином, золото з'являється у даних про транскордонну торгівлю, оскільки „золоті банки“ зобов'язані оформляти митні документи», – розповів аналітик у огляді ринку.

Роль долара США як світова резервна валюта стикається зі зростаючою конкуренцією в останні роки. Ньівенхейс сказав: «Не дивно, що Саудівська Аравія зберігає свої золоті резерви в секреті, оскільки існує багато економічної невизначеності».

Він також зазначив, що хоча багато спекуляцій пов'язано з можливим створенням валюти БРІКС, це навряд чи відбудеться найближчим часом. Незважаючи на альянс, Ньівенхейс зазначив, що країни БРІКС насправді не мають багато спільного одна з одною.

Він вважає, що Саудівська Аравія створює «подушку безпеки» від невідомої економічної події.

"Я не думаю, що вони перевозять золото літаками для врегулювання торгових операцій", - сказав він. "Я вважаю, що Саудівська Аравія знаходиться на початковій стадії накопичення золота, яке в майбутньому стане частиною нової системи проти долара".

55
RSS
Нет комментариев. Ваш будет первым!
Загрузка...